
APPROVAL LETTERS AND WAIVERS  
  

Sometimes you may need a letter of approval for an activity in which you wish 
to engage.  Working a second job for an organization that has business dealings 
with the City would be an example.  If you do need this approval, you’ll need to 
write a letter to the Conflicts of Interest Board.  That letter should contain the 
following information:    
  

•  who you are and where you work,  
•  your official City job title,  
•  your responsibilities,  
•  your question,   
•  your address where you want the Board’s answer sent and a daytime 

telephone.  (If you do not want to be called at work, say so in your letter and 
give another telephone number or an e-mail address where Board staff can 
contact you.)   

 
  

 
 
 
 
 
 
 

Example: If you are seeking advice about taking a second job, first tell the Conflicts of 
Interest Board who you are, including your City job title and duties, and then describe 
the job you want to take.  The description should include the name of the company, the 
position and the duties you will have, the person for whom you will work, whether or 
not you will be paid and, if so, how much, the days and hours you will work, how long 
the job will last, if it is temporary, and whether or not the company does business with 
the City.  

That last piece of information in the preceding paragraph is crucial.  If the 
company does ANY kind of business with the City, you’re going to need a waiver 
from the Conflicts of Interest Board in order to take that particular job.  (A full-
time City employee who works for a company that does business with the City 
without a waiver is in violation of Chapter 68.)  The waiver, if granted, will 
basically allow you to have that job, even though technically it would be a 
violation.  Waivers are given on a case-by-case basis.      
   
  

 
 
 

Example: If you are a full-time City employee who wishes to work part-time 
as an electrician with a company that does business with the City, you would 
need a waiver from the Board.  

Is it likely that you’d get a waiver from the Board?  A lot depends on your 
duties in your City job, but if the Board feels there is no real conflict between your 
City job and your private job, then, yes, it is likely.  However, under the law, the 



Board cannot grant a waiver unless the City employee’s own agency head first 
approves the request.  Therefore, before coming to the Board for the waiver, you 
will need to obtain approval from your agency head (in other words, the 
Commissioner, and not just your direct supervisor).    
   

For information on how to obtain that approval, speak with your agency’s 
general counsel, or call the Conflicts of Interest Board at (212) 442-1400.  

  
The more complete the information in your written request, the quicker the 

Board can return a written opinion or waiver. Turnaround time is generally fast.  
  

  

CONFIDENTIALITY 
  

Conflicts of interest issues can get pretty contentious.  For this and other 
reasons, the Board is subject to a very strict confidentiality law.  Board staff will 
not ordinarily tell anyone – not even your agency - about your oral request for 
advice.  In fact, you can call the Board anonymously.  Your written request and the 
Board’s response are also confidential, with the exception of waivers and orders.  
As discussed above, the Board cannot grant a waiver without written approval 
from your agency, so your agency will have to be involved with your waiver 
request, should you end up needing one.  The Board also requires agency approval 
for an order.  By law, all waivers and some orders are available to the public, but 
your request for the order or waiver remains confidential, unless you waive your 
right to confidentiality.  If you have any concern about confidentiality, call the 
Board.    

  
 
 
 

Example: Suppose you call the Board to ask whether you can moonlight for a certain 
firm and a Board attorney tells you that you will need a waiver.   

You may decide you’d prefer not to take the job so that you do not have to seek 
approval from your agency.  You can do that and ordinarily no one will ever know 
that you called for advice, except you and the Board.    

  
There is, however, one big warning about confidentiality and legal advice: 

advice can only be given about proposed future activities.  In other words, if you 
call for advice and mention that you already have violated the law, the Board may 
share your information with the appropriate law enforcement authorities.   
 


